De koeriersverzekering, vaak een uitdaging om ze af te kunnen sluiten

Het afsluiten van verschillende professionele voertuigen verzekeringen is er door de jaren heen niet eenvoudiger op geworden. Verschillende verzekeraars hebben er ondertussen dan ook voor gekozen om diverse van deze verzekeringen uit het aanbod te halen. Eén van deze verzekeringen is de zogenaamde koeriersverzekering. Betekent dit dat je als koeriersbedrijf niet langer wettelijk verplicht bent om jezelf te laten verzekeren? Toch wel. Het is echter alleen zo dat je wellicht even goed zal moeten zoeken naar een verzekeraar die je deze verzekering nog wil verstrekken. Helaas uit zich dat ook vaak in een iets hoger uitgevallen prijskaartje. Wil jij graag meer over te weten komen? Zou je bovendien ook graag jouw koeriersverzekering willen kunnen afsluiten tegen de laagste kosten? Dan is het zeker interessant om je even grondig te verdiepen in de onderstaande informatie.

Wat is een koeriersverzekering?

De koeriersverzekering is een verzekering die zoals de naam reeds aangeeft specifiek wordt afgesloten voor koeriersbedrijven. Het betreft hier dan ook een soort van autoverzekering waarbij er rekening wordt gehouden met het uitvoeren van zakelijke ritten door koeriersbedrijven. Voor dit type verzekering geldt dezelfde wettelijke verplichting als voor gewone autoverzekeringen. Met andere woorden, het voertuig waar gebruik van wordt gemaakt moet ten minste voorzien worden van een WA-verzekering. Je kan er als eigenaar van de auto uiteraard voor kiezen om een uitgebreider verzekering af te sluiten, maar dat is geheel aan jou. 

Wat is de interessantste koeriersverzekering op de markt? 

Bovenstaande is zowat de vaakst gestelde vraag onder koeriersbedrijven die van plan zijn om (voor het eerst) een koeriersverzekering af te sluiten. Eigenlijk is dit echter een vraag die we niet kunnen beantwoorden. Dat als gevolg van het feit dat dit voor elk bedrijf anders is. Wat de beste verzekering kan zijn voor koeriersbedrijf A hoeft daarom niet per definitie ook de beste keuze te zijn voor koeriersbedrijf B. Verschillende factoren die hiervan aan de basis liggen zijn:

  1. De waarde waar het voertuig in kwestie over beschikt; 
  2. De hoeveelheid aan kilometers die zullen worden afgelegd. 

Wat deze tweede factor betreft weten we dat koeriers voertuigen uiteraard op jaarbasis wellicht een afdoende aantal kilometers zullen afleggen om bijvoorbeeld het afsluiten van een allrisk te kunnen rechtvaardigen. Geldt dit echter ook voor de waarde waar het voertuig over beschikt? Dat wordt een ander paar mouwen. Lang niet alle koeriersbedrijven kiezen er tegenwoordig namelijk nog voor om hun auto’s om de x aantal jaar te vervangen. Vaak blijven ze er zo lang mee rijden als mogelijk is. Dat is begrijpelijk en vaak ook financieel interessant, maar er zit ook een keerzijde aan de medaille. Op het ogenblik dat je dan bijvoorbeeld geconfronteerd wordt met totaal verlies zal de allriskverzekering je meer dan waarschijnlijk slechts een beperkte vergoeding willen aanbieden. In dit geval kan de keuze voor een WA of een WA+ beperkte casco koeriersverzekering dan ook interessanter zijn.

Interessante tips voor het afsluiten van je koeriersverzekering

Tot slot is het best mogelijk dat je nog een aantal interessante tips zal kunnen gebruiken met betrekking tot het afsluiten van jouw koeriersverzekering. In het bijzonder zijn mensen op zoek naar mogelijkheden om de premie van deze verzekering te kunnen drukken. Dat is ook logisch, want het ietwat “gevaarlijke” karakter van dit type van verzekering heeft ervoor gezorgd dat de kosten ervoor door menig aantal verzekeraars danig zijn verhoogd. Wil jij ook graag kunnen achterhalen op welke manieren je nu precies de kosten van je koeriersverzekering kan drukken? Lees dan snel verder! 

1.) Koeriersverzekeringen vergelijken is altijd een prima idee

Voordat je overgaat tot het afsluiten van een bepaalde koeriersverzekering dien je altijd een objectieve vergelijking uit te voeren. Het uitvoeren van een dergelijke vergelijking heeft als gevolg dat je er zo de voordeligste optie tussenuit zal weten te halen. Bovendien krijg je op die manier ook direct een helder beeld van de verschillende dekkingen die tot de mogelijkheden behoren. 

Betekent bovenstaande dat je jouw huidige verzekeraar geen kans moet geven voor wat het afsluiten van een koeriersverzekering betreft? Dat zeker ook weer niet. Het is namelijk zo dat hij je mogelijks kan voorzien van een soort van bundelkorting. Dit uiteraard alleen wanneer je reeds enkele verzekeringen bij hem of haar hebt afgesloten. Ook deze bundelkorting kan je een significant financieel voordeel opleveren. Zie je vaste verzekeraar dus zeker niet zomaar over het hoofd!

2.) Besteed ook de nodige aandacht aan het eigen risico

Sluit je een nieuwe koeriersverzekering af? Dan kan je niet anders dan ook even stil te blijven staan bij het eigen risico dat er op van toepassing is. Standaard wordt er door verzekeraars altijd voor gekozen om het eigen risico te bepalen als een soort van gulden middenweg. Ze ligt met andere woorden niet te hoog waardoor het eigen risico voor de verzekeringnemer betaalbaar blijft. Anderzijds ligt ze ook niet te laag waardoor de verzekeringspremie enigszins kan worden beperkt. 

Wanneer jij van mening bent dat je voorzichtige chauffeurs in dienst hebt kan je eventueel overwegen om het eigen risico voor je koeriersverzekering iets te verhogen. Bij een schadegeval moeten er dan wel door jou hogere kosten worden betaald, maar de periodieke premie die je moet betalen kan wel danig worden gedrukt. Het is een beetje een afweging maken van wat van beide zaken voor jou nu precies als het interessantst wordt aanzien. Wel jouw koerier auto verzekeren maar weet je niet welke? Kijk dan eens op een vergelijkingssite! 

3.) Sluit geen dekkingen af waar je geen behoeften aan hebt 

Tot slot, in het bijzonder voor voertuigen die worden gebruikt door koeriersbedrijven geldt dat ze vaak zoveel mogelijk allrisk worden verzekerd. Dat is logisch, want het spreekt voor zich dat deze voertuigen op jaarbasis een meer dan behoorlijke afstand weten af te leggen. Toch is deze keuze niet altijd de beste. Wat namelijk wanneer het voertuig in kwestie reeds vele jaren oud is? De kans bestaat dat je dan bij een totaal verlies van het voertuig slechts zal kunnen rekenen op een vrij beperkte vergoeding. Dit zorgt ervoor dat het afsluiten van een koeriersverzekering allrisk in dat geval eigenlijk niet meer interessant is. De kosten wegen dan immers in het geheel niet meer op tegen de baten.

About the author

lailavandonk@gmail.com

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *